Dijkwerkers in de media

De versterking van de Maasdijken, de dijk­innovaties op een rijtje, de zelf­sluitende kering in Spakenburg, miljoenen besparen door vervangen van leidingen af te stemmen op dijk­versterking... Artikelen in binnen- en buiten­landse pers zetten het Deltaplan Water­veilig­heid het afgelopen kwartaal weer in de schijn­werpers. Een overzicht.

‘Een innige band met de slingerende Maas’, zo kopte Trouw. Over twee pagina’s schrijft de krant over het project Meanderende Maas/Ravenstein - Lith, dat op 26 oktober subsidie kreeg voor de voor­verkenning. Ook Brabants Dagblad en Nederlands Dagblad berichtten over dit project.

In Binnenlands Bestuur van oktober stond een interview met Erik Kraaij. Hij vertelt dat voor de enorme opgave voor dijk­versterking voor de komende jaren nog veel mensen nodig zijn. Bij een speciale pool kunnen mede­werkers van Rijks­water­staat en de water­schappen zich aanmelden voor opdrachten buiten de eigen organisatie.

In Cobouw van eind november een interview met Richard Jorissen, waarin hij aangeeft dat door de vervanging van kabels en leidingen beter af te stemmen op de op stapel staande dijk­versterkingen, miljoenen bespaard kunnen worden.

In waterschap stond een mooi overzichts­artikel over dijk­innovaties. Washington Post, Deutschland funk en diverse Chinese media bezochten 6 november de zelf­sluitende kering in Spakenburg, waaraan water­gezant Henk Ovink een werk­bezoek bracht. Alle schreven lovende woorden over deze innovatieve techniek. In het artikel in de Washington Post zet Ovink de kosten en baten van de Nederlandse aanpak op een rijtje. Nederland 'oormerkt' jaarlijks € 1 miljard voor hoogwater­bescherming. Maar de jaarlijkse export van Nederlandse water­technologie en expertise is sinds 2000 verdubbeld tot bijna 8 miljard.