‘Iedereen zegt Wat wonen jullie mooi!’

Albert Kampjes (75) woont met zijn vrouw op een paar meter van de Vecht in Dalfsen. Hij geniet vooral van het levendige uitzicht, voor natte voeten is hij niet bang.

"Ik ben geboren en getogen in Dalfsen en heb hier altijd gewoond, een eindje van de Vecht vandaan. Maar sinds een paar jaar wonen we net achter de dijk. We hebben nooit eerder zo dicht bij het water gewoond. Toen het Water­front er kwam, de nieuw­bouw langs de Vecht, vonden we dat heel mooi.

En omdat onze grote tuin te bewerkelijk werd, zijn we verhuisd naar dit appartement aan de Vecht. Vanuit mijn stoel kijk ik zo op de rivier. Bij mooi weer zie ik mensen op de kade in het zonnetje zitten en soms springen jongelui erin om een stukje te zwemmen. En als ik auto’s zie stoppen, denk ik: de brug gaat zo open.

Er is altijd wat te zien, dat is leuk. Iedereen die hier op bezoek komt, zegt: wat wonen jullie mooi! Ik maak me geen zorgen over een overstroming. Natuurlijk zou het best eens kunnen gebeuren, maar ik ben heel nuchter en denk dat het allemaal wel meevalt. De kade is verhoogden de dijk is versterkt, en dat hebben ze vast goed gedaan. Ze hebben het ook keurig aangelegd, met muurtjes en een mooie boulevard en een wandelgebied.

We zijn wel eens wezen kijken toen ze bezig waren met de damwand, maar verder hou ik me er niet zo mee bezig. Ik weet dat er in 1926 in Dalfsen een dijk­doorbraak is geweest, toen is koningin Wilhelmina komen kijken. Daar heb ik foto’s van gezien. Daardoor weet ik dat ons vorige huis hoger lag, want daar stond geen water. En ik herinner me vaag dat er ooit wel eens zand­zakken zijn neergelegd bij het vroegere gemeente­huis. Als het water in de Vecht hoog staat, kan het wel tegen de brug klotsen, dat heb ik lang geleden wel gezien.

Ik heb even gekeken op www.overstroomik.nl. Daarop zag ik dat het op deze plek wel zou kunnen overstromen. Maar mocht het hier misgaan, dan zal het ook wel loslopen, want we zitten een hoog en de begane grond ligt 60 centimeter boven het maaiveld. De laatste winters is er geen hoog water meer geweest. Wel in de IJssel, maar in de Vecht niet. Ik vermoed dat dat met sluizen wordt geregeld. Nee, ik maak me geen zorgen. Ik denk dat men er alles aan doet om het veilig te maken."